Blog bejegyzések

Projektmenedzseri dilemmák – avagy miként előzhetjük meg a káoszkialakulását?

Projektmenedzserként gyakran szembesülünk azzal, hogy előre nem látható akadályok miatt, akár naponta többször is újra kell priorizálni feladatainkat. Reggel bemegyünk az irodába, végiggondoljuk, megtervezzük a napi feladatokat, majd hirtelen kapunk egy telefonhívást, ami borítja az egész napirendünket, vagy akár olyan jelentősen megnöveli a feladatmennyiséget, melyre az eredetileg betervezett erőforrások nem elegendőek. Ennek következtében pedig éjt nappallá téve kell dolgoznunk a projekt sikerének, a határidők tartásának eléréséhez. Ilyenkor megfogalmazzuk magunknak a kérdést, mit tehettünk volna másképp a projekt elején, hogy a problémák megoldása gördülékenyebb legyen és kevesebb feszültséggel járjon.

2017. április 24. Írta: Haszilló Veronika, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

Harc a tehetségekért – a tehetségek megtartásának és vonzásának 10+1feltétele

Hosszú időn keresztül a városvezetők óriási erőfeszítéseket tettek és gyakran nem kis áldozatokat hoztak azért, hogy egy-egy befektető megtelepedjen városukban – a városok közötti versengés a befektetőkért folyt. Mára azonban egyre több város ismeri fel, hogy a harcmező átalakult: ma már nem elsősorban a cégekért, hanem a tehetséges, képzett (fiatal) szakemberek megszerzéséért és megtartásáért kell versenyezni más városokkal. Ahol a tehetség, oda telepednek a legjobb cégek! Tehetséges szakemberek nélkül a helyi gazdaság visszafordíthatatlanul hanyatlásra van ítélve.

2017. április 18. Írta: Kézy Béla, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Foglalkoztatási paktumok – jól csináljuk?

Magyarországon a 2014-20-as fejlesztési ciklusban soha nem látott mértékű támogatás áll rendelkezésre foglalkoztatási programok megvalósítására. Ezek közül talán a legösszetettebb, de egyben a legtöbb lehetőséget nyújtó konstrukciók az ún. foglalkoztatási paktumok, melyekre több mint 100 Mrd forint támogatás áll rendelkezésre. Mára szinte minden megyének, megyei jogú városnak, és területi szereplőnek – jellemzően járásnak – „van paktuma”, ami országosan több mint 150 paktumot jelent. De vajon jól értjük, mi az paktum és hogyan kell csinálni? Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy kezdjük érteni, de van még mit javítani…

2017. április 10. Írta: Janza Frigyes, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

5 konkrét javaslat a városbiztonságnövelésére

Manapság egyre többet hallani a „biztonságos város” fogalomról, de vajon milyen lépéseket tehet egy városvezető azért, hogy biztonságosabbá váljon városa? Fokozni kell a rendőri jelenlétet? Még több térfigyelő kamerát kell kihelyezni? Ismerjük egyáltalán a legfontosabb kockázatokat? Megkérdeztük már a városban élőket, hogy mitől éreznék magukat nagyobb biztonságban?

 

2017. április 3. Írta: Bánfalvi Tünde, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

A „sztétéd mumus”

Figyelem! Ezt a cikket csak akkor olvassa el, ha nem szeretne tiltott állami támogatás miatt fejlesztési pénzektől elesni vagy azokat visszafizetni!

A támogatásokból finanszírozott fejlesztések kapcsán egyre gyakrabban hangzik el az uniós versenyjog területéről érkező „state aid” kifejezés. Bár a fejlesztésekkel dolgozó szakemberek többsége tisztában van azzal, hogy ez „valami fontos” dolog, vagy még inkább, érezte már, hogy ez a valami bosszantó akadályokat gördíthet a projektek elé – de még tanulnunk kell ezt a témakört ahhoz, hogy következetesen, és a kedvezményezettek és az ország pénzügyi érdekeinek megfelelően tudjuk alkalmazni.

2017. március 27. Írta: Barna-Lázár Zoltán, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

Városfejlesztés támogatások nélkül?

Városfejlesztés támogatások nélkül?! Na, nem! Egyrészt lehetetlen támogatás nélkül települést fejleszteni, másrészt értelmetlen erről beszélni; – gondolhatná, aki csak egy kicsit is jártas a témában.  Hiszen hamarosan elindul az Európai Unió települések fejlesztését célzó programjainak (pl.: TOP, VP, EFOP) a végrehajtása, gőzerővel folyik a megyei jogú városok hazai forrásból történő fejlesztése a „Modern Városok Program” keretében. Megszülettek a kormányhatározatok az új, kiemelt turisztikai célterületek (néha meghökkentő) attrakció fejlesztéseiről. Tovább folyik a kiemelt sport beruházások (pl.: stadionok) támogatása, de elindult a kastély- és vár felújítási program is. Úgy tűnik tehát, hogy mindenre van bőven pénz – egy fillér saját erő nélkül is – EU-s és hazai forrásokból. Tehát ebben a helyzetben van-e értelme saját erős fejlesztéseken törni a fejét a települések vezetőinek? Szerintem egyértelműen igen – ezt próbálom bebizonyítani a következőkben.

2017. március 20. Írta: Róka László, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Közösségi szolgáltatások Óbudán

A városi, közösségi szolgáltatások minőségi értékelésekor városfejlesztőként, önkormányzati szereplőként számos kérdést érdemes megfogalmaznunk. Kiknek szólnak mindazon beruházások, új programok, projektek, események, amiket nyújtunk? A célcsoportok hogyan képesek ezeket befolyásolni? Miért van szükség arra, hogy érintettek és érdekeltek köre együttműködjön e közösségi feladatok, szolgáltatások kialakításakor?

2017. március 13. Írta: Buday Bence, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.

Tovább

Miért hasznos egy jó városfejlesztési stratégia?

Magyarországon a városoknak szüksége van az Integrált Településfejlesztési Stratégiára (ITS) a 2014-2020-as EU-s tervezési időszak forrásainak felhasználásához.Ezen túlmenően miért hasznos még, ha rendelkezik a város egy jó átgondolt ITS-sel?

 

2017. március 6. Írta: Juhász Adriána, EX-ACT Project Tanácsadó Iroda

Tovább

Digitális helyi gazdaság fejlesztése – aki kimarad, az lemarad

Ha lenne egy olyan gazdaságfejlesztési eszköz, amelynek segítségével a városunkban működő kisvállalkozások növekedési ütemét megsokszorozhatnánk, megalapozhatnánk a gazdasági modernizációt és a hosszútávú jólétet, vajon városfejlesztésért felelős szakemberként, városvezetőként alkalmaznánk-e ezt az eszközt? Persze hogy alkalmaznánk – hallom a választ – de ez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Hiszen azt már megtanulhattuk rég, hogy a városfejlesztésben – csakúgy, mint az élet legtöbb területén – ilyen csodaszerek márpedig nincsenek!

2017.02.27. Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Van titkos recept? – mit tanulhatunk a Szilícium-völgy sikeréből

Európai cégcsoportunk által szervezett szilícium-völgyi tanulmányutunkon személyes tapasztalatokat gyűjthettünk arról, hogyan működik a legnagyobb startupokat és az azokból kinövő globális cégeket tömörítő, kaliforniai vállalkozói ökosztisztéma. Az egyhetes program nyitó napján a szárnyaikat Kaliforniában próbálgató osztrák startupokat támogató Advantage Austria igazgatója, Georg Feurlinger váratlanul felszólított, és feltette a legegyszerűbb de mégis nehezen megválaszolható kérdést: milyen céllal jöttem San Franciscoba?
Hirtelen zavaromban és sok kérdésem közül csak annyit tudtam mondani: Meg akarom tudni van-e egy titkos recept a Szilícium-völgyben, ami ilyen sikeressé teszi az itt gyökeret verő vállalkozásokat?

2017.02.12. Írta: Zarándy Ágnes, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.

Tovább

Sétálható város – régi-új trend a városi közlekedésben

Ha megkérdeznénk olyanokat, akik nagyvárosokban élnek, hogy miként lehetne jobbá tenni városukat, akkor egészen biztos, hogy sokan válaszolnák: lehessen gyorsabban közlekedni, legyen kevesebb a forgalmi dugó. Ehhez pedig szélesebb utakat, több sávot, autós zöldhullámokat, akadályok nélkül hömpölygő autóáradatot és bőségesen rendelkezésre álló, olcsó (netán ingyenes) parkolóhelyeket vízionálnak. De mi van akkor, ha azt mondom: a városi életminőség javításához éppen ennek ellenkezőjére: keskenyebb utakra, kevesebb sávra, kevesebb (és drágább) parkolóhelyre, a gyalogosokat előnyben részesítő közlekedési lámpákra van szükség? Egyre több város teszi fel magának a kérdést világszerte: az autóknak, vagy az embereknek akarunk ideális körülményeket teremteni?

2017.02.12. Írta: Kézy Béla, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Hogyan mérhető a foglalkoztatási paktumok hatása? 2. rész

Mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre országszerte a foglalkoztatás felpörgetésére. A pénz beömlik a rendszerbe, de vajon tudjuk-e majd a végén, hogy valóban hatásosan használtunk-e fel ezt a hatalmas összeget? Az első részben bemutattuk a paktumprojektek lényegét. Most következzen egy hazai viszonyok között is alkalmazható nemzetközi példa arról, hogyan kellene vizsgálni egy foglalkoztatási program hatásait.

2017.02.03. Írta: Komádi MónikaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Hogyan mérhető a foglalkoztatási paktumok hatása? 1. rész

Mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre országszerte a foglalkoztatás felpörgetésére. A pénz beömlik a rendszerbe, de vajon tudjuk-e majd a végén, hogy valóban hatásosan használtunk-e fel ezt a hatalmas összeget? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszolhassuk, először érdemes tisztázni, hogy mi is a paktum, mi a célja, milyen előnyöket kínál az önkormányzatoknak, a képzőknek, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Következzen tehát egy rövid, közérthető paktum-kisokos.

2017.01.29. Írta: Komádi MónikaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Kell-e nekünk energetikai szakreferens?

Ismét megjelent egy energiahatékonysággal kapcsolatos rendelet 2016 végén, ami a jelentősebb energiafogyasztással bíró vállalkozások számára ír elő kötelezettségeket. És a hírek szerint hamarosan az önkormányzatok energiahatékonyságának területén is várhatóak újabb intézkedések. Az elmúlt évek fejlesztéseinek egyik kulcs területe volt az energetika, de azt hiszem túlságosan is a támogatások szemszögéből közelítettük meg ezt a területet. A megjelent, és várhatóan megjelenő intézkedések elsőre adminisztratív többletfeladatoknak tűnnek, de talán megalapozzák azt a lehetőséget is, hogy az energiamegtakarításról mint ésszerű, hosszútávú befektetésről gondolkodjunk és olyan területről, ahol mindenkinek van feladata.

2017.01.23. Írta: Bús László, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

Önbeteljesítő jóslat a városfejlesztésben

Igen, ez lehetséges, bármilyen furcsának is tűnik elsőre. Számtalan példa bizonyítja, hogy egy világosan megfogalmazott városfejlesztési cél már középtávon (kb. 10-15 év) is átfordulhat önbeteljesítő jóslatba. Ugyanakkor könnyen össze lehet téveszteni a vágyakat a reálisan kitűzött célokkal, az álmodozást az átgondolt stratégiával. Megpróbálok adni némi hasznos útbaigazítást ahhoz, hogy valóban működjön az önbeteljesítő jóslat a városfejlesztésben (is). Bíztatásként pedig bemutatok néhány jógyakorlatot is.

2017.01.16. Írta: Róka LászlóMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

10 városfejlesztési trend 2017-ben - 2. rész

A hazai városok többségének energiáit, kapacitásait szinte teljesen lekötik a napi feladatok: futó projektek megvalósítása, közszolgáltatások folyamatos biztosítása megfelelő szinten, a felmerülő akut problémák kezelése. Ezek valóban mind fontosak, azonban ha a városvezetés nem tekint előre, nem tűz ki hosszú távú célokat, nem készül fel a hosszú távú trendek hatásaira, akkor fokozatosan veszít versenyképességéből és hosszú távon nem lehet sikeres. A hosszú távú gondolkodást segítendő így év elején azt tekintjük át, hogy melyek lesznek a 2017-es év meghatározó hazai és nemzetközi városfejlesztési trendjei, melyekre minden városnak érdemes figyelnie.

2017.01.09. Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

10 városfejlesztési trend 2017-ben - 1. rész

A hazai városok többségének energiáit, kapacitásait szinte teljesen lekötik a napi feladatok: futó projektek megvalósítása, közszolgáltatások folyamatos biztosítása megfelelő szinten, a felmerülő akut problémák kezelése. Ezek valóban mind fontosak, azonban ha a városvezetés nem tekint előre, nem tűz ki hosszú távú célokat, nem készül fel a hosszú távú trendek hatásaira, akkor fokozatosan veszít versenyképességéből és hosszú távon nem lehet sikeres. A hosszú távú gondolkodást segítendő így év elején azt tekintjük át, hogy melyek lesznek a 2017-es év meghatározó hazai és nemzetközi városfejlesztési trendjei, melyekre minden városnak érdemes figyelnie.

2017.01.04 Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább