Blog bejegyzések

Városfejlesztés támogatások nélkül?

Városfejlesztés támogatások nélkül?! Na, nem! Egyrészt lehetetlen támogatás nélkül települést fejleszteni, másrészt értelmetlen erről beszélni; – gondolhatná, aki csak egy kicsit is jártas a témában.  Hiszen hamarosan elindul az Európai Unió települések fejlesztését célzó programjainak (pl.: TOP, VP, EFOP) a végrehajtása, gőzerővel folyik a megyei jogú városok hazai forrásból történő fejlesztése a „Modern Városok Program” keretében. Megszülettek a kormányhatározatok az új, kiemelt turisztikai célterületek (néha meghökkentő) attrakció fejlesztéseiről. Tovább folyik a kiemelt sport beruházások (pl.: stadionok) támogatása, de elindult a kastély- és vár felújítási program is. Úgy tűnik tehát, hogy mindenre van bőven pénz – egy fillér saját erő nélkül is – EU-s és hazai forrásokból. Tehát ebben a helyzetben van-e értelme saját erős fejlesztéseken törni a fejét a települések vezetőinek? Szerintem egyértelműen igen – ezt próbálom bebizonyítani a következőkben.

2017. március 20. Írta: Róka László, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Közösségi szolgáltatások Óbudán

A városi, közösségi szolgáltatások minőségi értékelésekor városfejlesztőként, önkormányzati szereplőként számos kérdést érdemes megfogalmaznunk. Kiknek szólnak mindazon beruházások, új programok, projektek, események, amiket nyújtunk? A célcsoportok hogyan képesek ezeket befolyásolni? Miért van szükség arra, hogy érintettek és érdekeltek köre együttműködjön e közösségi feladatok, szolgáltatások kialakításakor?

2017. március 13. Írta: Buday Bence, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.

Tovább

Miért hasznos egy jó városfejlesztési stratégia?

Magyarországon a városoknak szüksége van az Integrált Településfejlesztési Stratégiára (ITS) a 2014-2020-as EU-s tervezési időszak forrásainak felhasználásához.Ezen túlmenően miért hasznos még, ha rendelkezik a város egy jó átgondolt ITS-sel?

 

2017. március 6. Írta: Juhász Adriána, EX-ACT Project Tanácsadó Iroda

Tovább

Digitális helyi gazdaság fejlesztése – aki kimarad, az lemarad

Ha lenne egy olyan gazdaságfejlesztési eszköz, amelynek segítségével a városunkban működő kisvállalkozások növekedési ütemét megsokszorozhatnánk, megalapozhatnánk a gazdasági modernizációt és a hosszútávú jólétet, vajon városfejlesztésért felelős szakemberként, városvezetőként alkalmaznánk-e ezt az eszközt? Persze hogy alkalmaznánk – hallom a választ – de ez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Hiszen azt már megtanulhattuk rég, hogy a városfejlesztésben – csakúgy, mint az élet legtöbb területén – ilyen csodaszerek márpedig nincsenek!

2017.02.27. Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Van titkos recept? – mit tanulhatunk a Szilícium-völgy sikeréből

Európai cégcsoportunk által szervezett szilícium-völgyi tanulmányutunkon személyes tapasztalatokat gyűjthettünk arról, hogyan működik a legnagyobb startupokat és az azokból kinövő globális cégeket tömörítő, kaliforniai vállalkozói ökosztisztéma. Az egyhetes program nyitó napján a szárnyaikat Kaliforniában próbálgató osztrák startupokat támogató Advantage Austria igazgatója, Georg Feurlinger váratlanul felszólított, és feltette a legegyszerűbb de mégis nehezen megválaszolható kérdést: milyen céllal jöttem San Franciscoba?
Hirtelen zavaromban és sok kérdésem közül csak annyit tudtam mondani: Meg akarom tudni van-e egy titkos recept a Szilícium-völgyben, ami ilyen sikeressé teszi az itt gyökeret verő vállalkozásokat?

2017.02.12. Írta: Zarándy Ágnes, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.

Tovább

Sétálható város – régi-új trend a városi közlekedésben

Ha megkérdeznénk olyanokat, akik nagyvárosokban élnek, hogy miként lehetne jobbá tenni városukat, akkor egészen biztos, hogy sokan válaszolnák: lehessen gyorsabban közlekedni, legyen kevesebb a forgalmi dugó. Ehhez pedig szélesebb utakat, több sávot, autós zöldhullámokat, akadályok nélkül hömpölygő autóáradatot és bőségesen rendelkezésre álló, olcsó (netán ingyenes) parkolóhelyeket vízionálnak. De mi van akkor, ha azt mondom: a városi életminőség javításához éppen ennek ellenkezőjére: keskenyebb utakra, kevesebb sávra, kevesebb (és drágább) parkolóhelyre, a gyalogosokat előnyben részesítő közlekedési lámpákra van szükség? Egyre több város teszi fel magának a kérdést világszerte: az autóknak, vagy az embereknek akarunk ideális körülményeket teremteni?

2017.02.12. Írta: Kézy Béla, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Hogyan mérhető a foglalkoztatási paktumok hatása? 2. rész

Mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre országszerte a foglalkoztatás felpörgetésére. A pénz beömlik a rendszerbe, de vajon tudjuk-e majd a végén, hogy valóban hatásosan használtunk-e fel ezt a hatalmas összeget? Az első részben bemutattuk a paktumprojektek lényegét. Most következzen egy hazai viszonyok között is alkalmazható nemzetközi példa arról, hogyan kellene vizsgálni egy foglalkoztatási program hatásait.

2017.02.03. Írta: Komádi MónikaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Hogyan mérhető a foglalkoztatási paktumok hatása? 1. rész

Mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre országszerte a foglalkoztatás felpörgetésére. A pénz beömlik a rendszerbe, de vajon tudjuk-e majd a végén, hogy valóban hatásosan használtunk-e fel ezt a hatalmas összeget? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszolhassuk, először érdemes tisztázni, hogy mi is a paktum, mi a célja, milyen előnyöket kínál az önkormányzatoknak, a képzőknek, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Következzen tehát egy rövid, közérthető paktum-kisokos.

2017.01.29. Írta: Komádi MónikaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

Kell-e nekünk energetikai szakreferens?

Ismét megjelent egy energiahatékonysággal kapcsolatos rendelet 2016 végén, ami a jelentősebb energiafogyasztással bíró vállalkozások számára ír elő kötelezettségeket. És a hírek szerint hamarosan az önkormányzatok energiahatékonyságának területén is várhatóak újabb intézkedések. Az elmúlt évek fejlesztéseinek egyik kulcs területe volt az energetika, de azt hiszem túlságosan is a támogatások szemszögéből közelítettük meg ezt a területet. A megjelent, és várhatóan megjelenő intézkedések elsőre adminisztratív többletfeladatoknak tűnnek, de talán megalapozzák azt a lehetőséget is, hogy az energiamegtakarításról mint ésszerű, hosszútávú befektetésről gondolkodjunk és olyan területről, ahol mindenkinek van feladata.

2017.01.23. Írta: Bús László, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda

Tovább

Önbeteljesítő jóslat a városfejlesztésben

Igen, ez lehetséges, bármilyen furcsának is tűnik elsőre. Számtalan példa bizonyítja, hogy egy világosan megfogalmazott városfejlesztési cél már középtávon (kb. 10-15 év) is átfordulhat önbeteljesítő jóslatba. Ugyanakkor könnyen össze lehet téveszteni a vágyakat a reálisan kitűzött célokkal, az álmodozást az átgondolt stratégiával. Megpróbálok adni némi hasznos útbaigazítást ahhoz, hogy valóban működjön az önbeteljesítő jóslat a városfejlesztésben (is). Bíztatásként pedig bemutatok néhány jógyakorlatot is.

2017.01.16. Írta: Róka LászlóMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

10 városfejlesztési trend 2017-ben - 2. rész

A hazai városok többségének energiáit, kapacitásait szinte teljesen lekötik a napi feladatok: futó projektek megvalósítása, közszolgáltatások folyamatos biztosítása megfelelő szinten, a felmerülő akut problémák kezelése. Ezek valóban mind fontosak, azonban ha a városvezetés nem tekint előre, nem tűz ki hosszú távú célokat, nem készül fel a hosszú távú trendek hatásaira, akkor fokozatosan veszít versenyképességéből és hosszú távon nem lehet sikeres. A hosszú távú gondolkodást segítendő így év elején azt tekintjük át, hogy melyek lesznek a 2017-es év meghatározó hazai és nemzetközi városfejlesztési trendjei, melyekre minden városnak érdemes figyelnie.

2017.01.09. Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább

10 városfejlesztési trend 2017-ben - 1. rész

A hazai városok többségének energiáit, kapacitásait szinte teljesen lekötik a napi feladatok: futó projektek megvalósítása, közszolgáltatások folyamatos biztosítása megfelelő szinten, a felmerülő akut problémák kezelése. Ezek valóban mind fontosak, azonban ha a városvezetés nem tekint előre, nem tűz ki hosszú távú célokat, nem készül fel a hosszú távú trendek hatásaira, akkor fokozatosan veszít versenyképességéből és hosszú távon nem lehet sikeres. A hosszú távú gondolkodást segítendő így év elején azt tekintjük át, hogy melyek lesznek a 2017-es év meghatározó hazai és nemzetközi városfejlesztési trendjei, melyekre minden városnak érdemes figyelnie.

2017.01.04 Írta: Kézy BélaMEGAKOM Tanácsadó Iroda

Tovább